Imbir kandyzowany

Imbir kandyzowany

  • 01:00
  • 12 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 duży korzeń świeżego imbiru
    • cukier kryształ
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Korzeń imbiru obierz i pokrój w cienkie plasterki (1-2 mm). Plastry imbiru wsyp do małego garnka i zalewaj wrzątkiem, aż woda całkiem zakryje imbir. Dosyp łyżeczkę soli i gotuj przez 30 min. Po tym czasie zdejmij imbir z ognia i odcedź na sitku. Odcedzony imbir zważ.

Odważ taką samą ilość cukru kryształu. Do garnka wlej 3 łyżki wody, wsyp odważony cukier kryształ i wrzuć ugotowany imbir. Dosyp łyżeczkę cukru waniliowego i postaw na średnim ogniu. Cukier powinien się rozpuścić i zacząć lekko bulgotać. W ten sposób gotuj imbir przez kilka minut, cały czas mieszając. Kiedy plastry imbiru staną się zupełnie przeźroczyste, a cukier zacznie się karmelizować PORADA KONTEKSTOWA - KARMELIZOWANIE zdejmij całość z ognia.

Rozłóż arkusz papieru do pieczenia i rozsyp na nim warstwę cukru. Gorący imbir wyciągnij na rozsypany cukier i dwoma widelcami porozdzielaj na poszczególne plasterki. Zostaw do całkowitego wyschnięcia na ok. 12 godzin. Tak przygotowany imbir przechowuj w suchym pojemniku, np. w puszce wyłożonej papierem.


Komentarze