Imbir marynowany

Imbir marynowany

  • 01:00
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 duży korzeń świeżego imbiru
    • 150 ml octu ryżowego
    • 30 ml soku z buraków
    • 100 g cukru
    • 1 łyżeczka soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Korzeń imbiru obierz i pokrój w cienkie plasterki (0,5-1 mm). Włóż do szklanej miseczki, zasyp solą i lekko wymieszaj. Przykryj miseczkę talerzykiem i wstaw na godzinę do lodówki. Po godzinie wyciągnij imbir z lodówki i odlej z niego nadmiar płynu (nie odciskaj). Rozłóż plasterki imbiru do małych słoiczków. Do małego garnka wsyp cukier i wlej ocet ryżowy. Doprowadź do wrzenia i zestaw z ognia. Poczekaj aż powstała zalewa trochę ostygnie i wlej do niej sok z buraków. Jeszcze ciepłą zalewę wlej do słoiczków wypełnionych plasterkami imbiru (imbir musi być całkowicie przykryty zalewą). Zakręć słoiki i poczekaj aż zupełnie wystygną. Wstaw do lodówki na minimum 2 dni. Po tym czasie imbir jest już gotowy do spożycia.


Komentarze