Indyk pieczony po polsku

Indyk pieczony po polsku

  • 02:30
  • 10 porcji
  • 550 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 indyk (najlepiej indyczka)
    • 100 g masła
    • sól 

    Farsz:

    • 200 g wątróbek drobiowych
    • 3 pszenne czerstwe bułki
    • 2 szkl. mleka
    • 80 g masła
    • 6 jajek
    • 2 pęczki koperku
    • garść rodzynek 
    • sól
    • świeżo mielony czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Ze sprawionego indyka wyciągamy ścięgna z nóg, nacieramy go solą zewnątrz i w środku, odstawiamy w chłodne miejsce.

2

Bułki moczymy w mleku, odciskamy.

3

Bułkę mieszamy w misce ze zmielonymi wątróbkami, żółtkami utartymi z masłem, posiekanym koperkiem, rodzynkami, doprawiamy solą i pieprzem.

4

Ubijamy sztywną pianę z białek, delikatnie mieszamy z resztą nadzienia.

5

Przygotowaną masą nadziewamy indyka, zaszywamy wszystkie otwory, obkładamy cząstkami masła, umieszczamy w brytfannie lub na blasze, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy, licząc po 20 min na każde pół kilograma ptaka. W trakcie pieczenia polewamy indyka wytworzonym sosem i kilka razy go obracamy, by cały się równomiernie zrumienił. Zostawiamy go na kwadrans w wyłączonym piekarniku, podajemy pokrojonego na gorącym półmisku z sosem spod pieczenia w ogrzanej sosjerce i ziemniakami purée.


Komentarze