Indyk pieczony w całości nadziewany farszem z kurczaka

Indyk pieczony w całości nadziewany farszem z kurczaka

  • 04:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 indyk
    • 2 podwójne piersi z kurczaka
    • 3 jaja
    • 2 duże cebule
    • 2 czerstwe bułki
    • ½ szklanki mleka
    • sok z 1 cytryny
    • pęczek natki pietruszki
    • 4 - 5 łyżek oliwy
    • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Dokładnie umytego indyka natrzyj solą, pieprzem, gałką muszkatołową i skrop sokiem z cytryny. Tak przygotowane mięso odłóż w chłodne miejsce na ok. 4 godz.

Następnie przygotuj farsz. Pokrojone w drobną kostkę cebule podsmaż na patelni. Dokładnie zmiel umyte i osuszone piersi kurczaka, namoczone w mleku czerstwe bułki i podsmażoną cebulkę. Do masy dodaj 3 żółtka z jajek, przyprawy oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Farsz dokładnie wyrabiaj, aż otrzymasz jednolitą masę.

Przyprawionego wcześniej indyka wypełnij farszem. Następnie umieść go w głębokiej brytfance, delikatnie skrop olejem, przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku przez ok. 3 godz. Pod koniec pieczenia ściągnij z indyka folię, aby zarumieniła się skórka. W trakcie pieczenia warto polewać indyka wytworzonym sosem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze