Indyk pieczony w całości nadziewany farszem z kurczaka

Indyk pieczony w całości nadziewany farszem z kurczaka

  • 04:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 indyk
    • 2 podwójne piersi z kurczaka
    • 3 jaja
    • 2 duże cebule
    • 2 czerstwe bułki
    • ½ szklanki mleka
    • sok z 1 cytryny
    • pęczek natki pietruszki
    • 4 - 5 łyżek oliwy
    • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Dokładnie umytego indyka natrzyj solą, pieprzem, gałką muszkatołową i skrop sokiem z cytryny. Tak przygotowane mięso odłóż w chłodne miejsce na ok. 4 godz.

Następnie przygotuj farsz. Pokrojone w drobną kostkę cebule podsmaż na patelni. Dokładnie zmiel umyte i osuszone piersi kurczaka, namoczone w mleku czerstwe bułki i podsmażoną cebulkę. Do masy dodaj 3 żółtka z jajek, przyprawy oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Farsz dokładnie wyrabiaj, aż otrzymasz jednolitą masę.

Przyprawionego wcześniej indyka wypełnij farszem. Następnie umieść go w głębokiej brytfance, delikatnie skrop olejem, przykryj folią aluminiową i piecz w piekarniku przez ok. 3 godz. w temp. 190°C. W trakcie pieczenia warto polewać indyka wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia ściągnij z indyka folię, aby zarumieniła się skórka. 


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze

  • 2016-04-18 Monika ze Smacznej Strony

    Panie Robercie, indyka przed upieczeniem należy natrzeć solą, pieprzem, gałką muszkatołową i skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowanego odstawiamy w chłodne miejsce na 4 godziny. Po tym czasie indyka przykrytego folią aluminiową wstawiamy do piekarnika nagrzanego do maksymalnie 190°C na 3 godziny. W czasie pieczenia co pół godziny podlewamy mięso wytworzonym sosem. Na 20 minut przed końcem pieczenia warto zdjąć folię aluminiową z indyka, by skórka się zarumieniła. By mieć pewność, że mięso jest miękkie po upieczeniu, najlepiej nakłuć je i sprawdzić jego wypieczenie.

  • 2016-04-18 Robert Rusin

    Witam ! Przepis bardzo ogólnikowy ( etap pieczenia) , bez konkretnego , sensownego przygotowania ,,ptaka'' do pieczenia.Brak podania zakresu temperatury pieczenia, a czas (domyślam się ,że chodzi o 180 c) , to raczej do małej gąski ( 3 kg) , a nie do indyczki około 6 kg (najmniejsze w tej chwili dostępne w Lidlu ) Proszę uzależnić wagę ,,ciała'' , temperaturę pieczenia (może jest etapowo zmienna ?) i czas ,Interesuje mnie jak upiec takiego ,, zbója'' , by nie był w środku ,,surowy '', a z zewnątrz ,,zjarany'' .Pozdrowienia.