Indyk w sosie śmietanowym a la Strogonow

Indyk w sosie śmietanowym a la Strogonow

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 120 g filetu z indyka
    • 10 g mąki ziemniaczanej
    • 1 papryka
    • 70 g pieczarek
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 100 g koncentratu pomidorowego
    • 150 ml śmietanki 30%
    • 50 ml kwaśnej śmietany
    • 400 g klusek lanych
    • 1/4 pęczka natki pietruszki
    • 40 ml oliwy z oliwek
    • 20 g masła
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Pokrój indyka w paski długości 2-3 cm. Przypraw mięso solą i świeżo mielonym pieprzem oraz wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w piórka. Paprykę przekrój, wydrąż nasiona i pokrój w szerokie paski. Pieczarki pokrój w plasterki.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż indyka. Jak tylko się zrumieni, przełóż mięso na półmisek. Na patelnię włóż warzywa: cebulę, czosnek, paprykę i pieczarki. Podsmaż dobrze i przypraw solą oraz pieprzem. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i musztardę – wymieszaj. Teraz dodaj odłożone paski indyka i wlej śmietankę. Wymieszaj razem i lekko podduś, aż indyk zmięknie, a sos zgęstnieje. W razie jakby sos za bardzo zgęstniał, dolej ok. 50 ml wody.

W garnku zagotuj osoloną wodę i ugotuj kluseczki lane. Jak tylko wpłyną, wycedź na talerz i wymieszaj kluseczki z masłem. Przełóż na talerz. Danie z indykiem ewentualnie jeszcze przypraw i dodaj posiekaną pietruszkę. Porcję mięsa połóż obok klusek. Na wierzch kleksami nałóż dekoracyjnie kwaśną śmietanę.


Komentarze