Indyk z żurawiną

Indyk z żurawiną

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 pierś z indyka (ok. 1,5 kg)
    • papryka w proszku
    • 50 dag żurawiny
    • 1 cebula
    • cukier do smaku
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • kilka plasterków żółtego sera
    • 3 łyżki oleju
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Mięso opłukać, rozkroić na płat o grubości ok. 1,5 cm. Oprószyć solą, pieprzem i papryką, odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Żurawiny oczyścić, opłukać, wrzucić do rondelka. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przesmażyć, dosłodzić do smaku.

Dodać rozmieszaną z 2 łyżkami zimnej wody mąkę ziemniaczaną i podgotować, aby zgęstniała. Na mięsie położyć plasterki sera i zesmażoną żurawinę.

Ścisło zwinąć, obwiązać bawełnianą nicią, posmarować olejem. Wstawić do piekarnika o temp. 180 stopni. Piec ok. 1,5 godziny.


Komentarze