Jabłecznik

Jabłecznik

  • 02:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1-1,5 kg kwaskowatych jabłek (najlepiej antonówek)
    • 500 g mąki
    • 250 g masła roślinnego lub innego tłuszczu
    • 4 żółtka
    • 200 g cukru
    • 1 łyżka śmietany
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka bułki tartej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie przesmażyć je w garnku z łyżką cukru (niekoniecznie), podlewając odrobiną wody, żeby się nie przypaliły (można dodać troszkę cynamonu).

W celu przygotowania ciasta należy mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiekać z nią tłuszcz. Potem dodać żółtka, cukier i śmietanę i wszystko dokładnie zagnieść. Następnie podzielić je na 2 części i rozwałkować.

Jedną część ułożyć na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, posypać tartą bułką i nałożyć masę jabłeczną. Następnie należy jabłka przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i piec w temperaturze 180°C przez około 30 min. Posypać cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną.
Smacznego!


Komentarze