Jabłecznik

Jabłecznik

  • 02:20
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 250 g mąki pszennej
    • 250 g mąki krupczatki
    • 200 g masła
    • 3 żółtka
    • 8 g cukru waniliowego
    • kilka łyżek cukru pudru
    • kilka łyżek śmietany 18%

    Masa z jabłek:

    • ok. 2 kg jabłek
    • 1 łyżka cukru
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1 płaska łyżeczka cynamonu
    • 1 płaska łyżeczka tartej skórki cytrynowej
    • cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj ciasto: obie mąki wymieszaj ze sobą i posiekaj z twardym masłem. Dodaj żółtka, cukier waniliowy, cukier puder i śmietanę – wszystko dokładnie zagnieć. Ciasto może być klejące, obsypuj je mąką z wierzchu, aby nie kleiło się do rąk. Ciasto podziel na dwie części. Jedną zawiń w folię i włóż do lodówki, a drugą również zawiń w folię i zamroź aby później zetrzeć je na tarce.

Przygotuj masę: jabłka umyj i przekrój na ćwiartki, wyjmij gniazda nasienne lub zetrzyj je na tarce w całości, pozostawiając ogryzek. Do jabłek dodaj cytrynę, skórkę z cytryny, cukier, cynamon i wszystko wymieszaj. Przełóż jabłka na patelnię i podsmaż na średnim ogniu, aby sok lekko wyparował (ok. 20 min).

Blachę do pieczenia o wymiarach ok. 32 x 26 cm wyłóż pergaminem, wyjmij schłodzone ciasto i wyłóż nim blachę. Spód podpiecz w piekarniku (ok. 15 min) w temp. 200°. Następnie wyjmij, przełóż jabłkami, a na wierzch zetrzyj na tarce drugą część zamrożonego ciasta. Piecz ok. 1 godz. w temp. 180°. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.


Komentarze