Jabłecznik na cieście francuskim z bezą malinową

Jabłecznik na cieście francuskim z bezą malinową

  • 01:25
  • 12 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 op. ciasta francuskiego
    • 500 g jabłek
    • 130 g cukru
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 1/2 cytryny
    • 3 białka
    • 50 ml syropu malinowego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jabłka umyj i połowę obierz ze skórki. Ze wszystkich wytnij gniazda nasienne. Następnie pokrój jabłka na drobne cząstki. Przełóż do garnka, wsyp cukier (80 g) i dodaj sok z cytryny. Całość wymieszaj i zostaw na ok. 10 minut, aby puściły sok. Po tym czasie lekko podsmaż owoce i dodaj cynamon. Poczekaj aż sok odparuje i jabłka będą suche, następnie odstaw z ognia.

Piekarnik rozgrzej do temp 200°. Rozwiń ciasto francuskie i przełóż na okrągłą blachę. Odetnij pozostałe ciasto z brzegów. Za pomocą widelca podziurkuj ciasto i wstaw do pieczenia na 15 minut. Gotowe wyjmij i od razu nałóż na nie jabłka. Przygnieć trochę jabłka do spodu i wyrównaj wierzch.

Białka ubij na pusztą masę – pod koniec ubijania wsyp cukier (50 g). Dalej ubijaj aż cukier całkowicie się rozpuści. Przełóż bezę na jabłka i z wierzchu polej syropem malinowym. Łyżką zakręć dekoracyjne wzory na bezie. Ciasto wstaw do pieczenia na 60 minut w temperaturze 130°. Beza powinna być sucha i chrupiąca z wierzchu, ale delikatna i puszysta w środku. Przed podaniem każdą porcję możesz dodatkowo polać syropem malinowym.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze