Jabłecznik tatin

Jabłecznik tatin

  • 01:40
  • 8 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    Ciasto:

    • 200 g pszennej mąki
    • ok. 100 g twardego masła
    • 1 jajko
    • 30 g cukru
    • szczypta soli

    Nadzienie:

    • 1 kg jabłek champion
    • 30 g twardego masła
    • 50 g cukru
    • 15 ml soku z cytryny

    Dodatkowo:

    • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (do roztopienia)
    • kila gałek lodów waniliowych lub śmietankowych
    • 2 łyżki masła do smarowania formy
    • ewentualnie 1 jajko do posmarowania ciasta
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Formę do pieczenia (okrągłą o średnicy ok. 24 cm) posmaruj cienką warstwą masła (ok. 1 łyżką), wyłóż papierem do pieczenia. Papier również nasmaruj masłem.

Przygotuj nadzienie: jabłka umyj, obierz, podziel na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Masło pokrój w małą kostkę. Jabłka ułóż ciasno na dnie formy, posyp z wierzchu kilkoma łyżkami cukru i pokrojonym masłem. Ułóż kolejną warstwę z jabłek, posyp cukrem i masłem, a potem kolejną aż do wyczerpania składników. Pamiętaj, że jabłka muszą być ułożone ciasno obok siebie. Na koniec skrop sokiem z cytryny. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° na 30–40 min. W trakcie pieczenia wytworzy się dużo syropu z jabłek, dlatego w trakcie pieczenia odlej go odrobinę i piecz dalej.

Przygotuj kruche ciasto: mąkę przesiej, dodaj pokrojone masło i rozetrzyj składniki w palcach na wiórki. Następnie dodaj cukier, sól, jajko i wymieszaj łyżką. Zagniataj na gładką masę. Z ciasta zrób kulę i zawiń w folię, po czym schowaj do lodówki na ok. 30 min (wyjmij w momencie, kiedy jabłka się upieką). Podsyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na dość cienki placek, nieco większy od średnicy formy. Z ciasta wytnij równe koło o średnicy formy i nakryj nim z wierzchu gorące jabłka. Ciasto przed pieczeniem możesz posmarować rozbełtanym jajkiem. Piecz przez kolejne 30 min.

Upieczone ciasto wyjmij, przestudź, odwróć do góry dnem, przełóż na duży talerz i pokrój na porcje. Podawaj ciepłe z lodami i czekoladą. Jabłecznik możesz podawać także na zimno.

Przygotuj polewę czekoladową: czekoladę połam i włóż do małego naczynia żaroodpornego (kokilki) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° na około 2-3 min. Czekoladę rozmieszaj łyżką, a następnie polej nią kawałki ciasta oraz porcje lodów.


Komentarze