Jabłka pieczone na grillu nadziewane migdałami

Jabłka pieczone na grillu nadziewane migdałami

  • 00:10
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 jabłka
    • 3 łyżki cukru brązowego
    • 20 g masła
    • 40 g mielonych migdałów
    • 100 g twarożku
    • 50 g rodzynek
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1/4 cytryny
    • wanilia lub cukier waniliowy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Mielone migdały przesyp do miski. Dodaj cynamon, cukier brązowy oraz wanilinowy. Wszystko wymieszaj. Skórkę z cytryny obierz i drobno posiekaj. Dodaj do orzechów. Twarożek wymieszaj z rodzynkami i też dodaj do mielonych migdałów. Cały farsz dokładnie wymieszaj. 

W następnej kolejności umyj jabłka. Odetnij nożem owoce wraz z ogonkami na 3/4 wysokości. Łyżeczką wydrąż gniazda nasienne. Faszeruj obficie nadzieniem migdałowym i przykryj częścią jabłka z ogonkiem. 

Zawiń jabłka w folię aluminiową i wstaw na ruszt grilla. Piecz powoli na średnim poziomie grilla, przewracaj jabłka, by się równo zrumieniły. Potem odstaw w ciepłe miejsce grilla, najlepiej obok żaru i zostaw, by się wypiekły. Jak tylko z jabłek zacznie wypływać sok, to będzie oznaczało, że są gotowe. 

Przełóż jabłka na deskę. Delikatnie odwiń folię z wierzchu. Wyjmij owoce z folii i przełóż na półmisek. Dodatkowo możesz dekoracyjnie posypać je cukrem pudrem, a także udekorować listkami mięty i cynamonem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze