Jabłka smażone w winnym cieście

Jabłka smażone w winnym cieście

  • 01:00
  • 4 porcje
  • 371 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​3 duże winne, soczyste, lekko kwaskowe jabłka (na przykład odmiany ligol)
    • 2 łyżki cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
    • 1 łyżka rumu
    • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny

    Ciasto:

    • 200 g pszennej mąki
    • 1 l białego wytrawnego wina
    • 2 żółtka
    • 2 białka
    • 40 g masła
    • 1 łyżeczka cukru pudru
    • szczypta soli
    • olej słonecznikowy do smażenia
    • cukier puder do posypywania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Specjalnym urządzeniem lub nożem usuwamy z jabłek gniazda nasienne. Jabłka obieramy, kroimy w plastry mniej więcej grubości 1 cm, tak by dziurka po gnieździe nasiennym była środkiem każdego plastra.

2

Plastry jabłek przekładamy do miski, polewamy rumem i sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i cynamonem. Mieszamy i odstawiamy.

3

W misce mieszamy mąkę z winem na gładką masę, następnie mieszając, dokładamy roztopione masło i żółtka.

4

W drugiej misce ubijamy pianę z białek, nieco je soląc i słodząc cukrem pudrem na początku ubijania. Ubite białka delikatnie łączymy z resztą ciasta.

5

Plastry jabłek zanurzamy w cieście, smażymy na złoto z obu stron w rozgrzanym na patelni oleju. Po zdjęciu z patelni odkładamy na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze