Jabłka ze skwarkami

Jabłka ze skwarkami

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 kg kwaśnych jabłek
    • 1/2 kg świeżego boczku
    • cukier – ilość zależna od smaku, jaki chcemy osiągnąć
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Boczek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na patelni, w międzyczasie obrać jabłka i pokroić je w cieniutkie płatki. Zdjąć skwarki z patelni i zlać nadmiar tłuszczu, a na pozostały tłuszcz wsypać płatki jabłek. Smażyć jabłuszka pod przykrywką często mieszając. Po uzyskaniu konsystencji marmolady dodać skwarki, wymieszać, dodać cukier – przemieszać, chwilę jeszcze pozostawić na ciepłej kuchence. Można na gorąco spożywać, a pozostałą gorącą resztę przełożyć do słoików szklanych.


Komentarze