Jagnięcina po karaibsku z sosem z papryczki i limonki

Jagnięcina po karaibsku z sosem z papryczki i limonki

  • 03:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g łopatki jagnięcej
    • 1 papryczka
    • 2 cebule
    • 1/4 ananasa
    • 20 g imbiru
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 2 gałązki tymianku
    • 2 ząbki czosnku
    • 40 ml sosu sojowego
    • 2 limonki
    • 30 ml oleju
    • 4 gałązki kolendry
    • pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Ananasa obierz i pokrój na kawałki. Przełóż do blendera i zmiksuj na gładkie puree. W moździerzu rozgnieć ziele angielskie i pieprz czarny, dodaj 1/2 łyżeczki cynamonu. 

Cebulę, czosnek i imbir obierz, następnie pokrój w drobną kostkę. Dodaj do przypraw w moździerzu. Wszystko razem utrzyj. 

Papryczkę pokrój w plasterki i dodaj do przypraw. Marynatę wymieszaj. Dolej sos sojowy i puree z ananasa. Dopraw jeszcze sokiem z limonki i świeżymi listkami tymianku.  

Łopatkę jagnięcą przekrój wzdłuż na płat o grubości nie większej niż ok. 1,5 cm. Całą marynatę przełóż na mięso i dobrze wetrzyj w każdy zakątek. Mięso powinno macerować PORADA KONTEKSTOWA - MACEROWANIE się przez przynajmniej 12 godzin, a najlepiej pełny jeden dzień. Dzięki marynacie aromaty przenikną do mięsa, a sok z limonki zmiękczy mięso. 

Na gotowego grilla ułóż kratkę do pieczenia na średniej wysokości i przełóż mięso. Powinno się powoli opiekać przez ok. 2,5 godziny. Na ostatnie 30 minut warto przykryć mięso z wierzchu folią aluminiową, aby szybciej doszło i było wypieczone w środku. 

Jagnięcinę przełóż na deskę i pokrój na porcje. Pokrop jeszcze sokiem z limonki i posyp listkami kolendry dla aromatu i świeżości.


Komentarze