Jagody w kruchym cieście

Jagody w kruchym cieście

  • 01:05
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 15 dag mąki
    • 10 dag masła
    • 5 dag cukru pudru
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka śmietany
    • 50 dag jagód
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Zagnieć ciasto z mąki, masła, cukru, żółtka, śmietany oraz soli. Włóż je na pół godziny do lodówki. Jagody przebierz, dokładnie umyj, osusz. Rozwałkuj 2/3 ciasta na placek o grubości 5 milimetrów, wyłóż dno i boki okrągłej formy, nakłuj widelcem, wstaw na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Na upieczone ciasto wysyp jagody, przykryj cienko rozwałkowanym surowym plackiem, piecz około 15 min, posyp cukrem pudrem. Podawaj z kulką lodów.


Komentarze