Jagodzianki

Jagodzianki

  • 01:00
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 300 g jagód 
    • 250 ml podgrzanego mleka 
    • 2 jajka 
    • 50 g świeżych drożdży 
    • 500 g mąki 
    • 100 g cukru 
    • 1/2 op. cukru waniliowego 
    • 90 ml oleju 
    • szczypta soli
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Wymieszaj drożdże, odrobinę mleka i szczyptę cukru. W mące zrób dołek, do którego możesz wlać rozczyn. Postaw w ciepłym miejscu na ok. 15 min do wyrośnięcia.

2

Zmiksuj jajka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Na koniec dodaj podgrzane mleko.

3

Wlej masę jajeczną do mąki z wyrośniętym rozczynem. Zacznij wyrabiać ciasto, dodając stopniowo olej.

4

Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie umyj i osusz jagody.

5

Rozgrzej piekarnik z funkcją termoobiegu do 150°. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, możesz zacząć lepienie bułeczek. Odrywaj porcje ciasta (z podanych składników powinno wyjść ich 12–16) i rozpłaszcz na okrągły placuszek. Nałóż porcję jagód i zlep placuszek w okrągłą bułeczkę. Ulepione bułeczki układaj na blasze wysmarowanej olejem. Wstaw je do nagrzanego piekarnika na 30–40 minut.


Komentarze