Jaja chińskie z sosem zielonym

Jaja chińskie z sosem zielonym

  • 02:00
  • 6 porcji
  • Trudny

Składniki

    • 6 jaj
    • 1 łyżka soli
    • 20 ml sosu sojowego
    • 1/2 łyżeczki anyżu
    • 2 łyżeczki herbaty czarnej

    Sos zielony:

    • 1 jajko ugotowane na twardo
    • 5 plasterków wędliny
    • 2 łyżki kaparów
    • 3 łyżki szpinaku
    • 1/2 pęczka pietruszki
    • 1/2 pęczka szczypioru
    • 1/4 ogórka zielonego
    • 2 łyżki majonezu
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Jajka zalej wodą i gotuj przez 10 min, a następnie wystudź i lekko uderzaj w skorupki nożem, tak aby całe jajko pokryło się delikatną siecią pęknięć. Jaja ponownie zagotuj, wsyp sól, anyż, herbatę, sos sojowy i gotuj na bardzo małym ogniu przez 2 godz. Zestaw z ognia i pozostaw na 8 godzin w płynie.

Przygotuj sos zielony: jajko obierz ze skorupki i pokrój w dużą kostkę. Szczypior i pietruszkę grubo posiekaj, wędlinę pokrój na małe kawałki, a ogórek w plastry. Wszystkie składniki wrzuć do miksera. Dodaj szpinak, kapary i majonez, a następnie zmiksuj wszystko razem i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jaja obierz ze skorupki i podawaj jako przekąskę z sosem zielonym.


Komentarze