Jaja w galarecie

Jaja w galarecie

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • 1 l rosołu
    • 6 jaj
    • 3 łyżki żelatyny
    • kilka gałązek natki pietruszki
    • 1 pęczek szczypiorku
    • 1 słoiczek marchewki z groszkiem z zalewy
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jajka ugotuj na twardo (ok. 10 min od momentu wrzenia). Żelatynę namocz w 4 łyżkach zimnej wody. Kostkę rosołową (lub wywar z mięsa) rozpuść w gorącej wodzie i rozprowadź w niej napęczniałą żelatynę. Rozpuszczoną żelatynę podgrzej na wolnym ogniu, stale mieszając.

Dno i boki, np. plastikowego naczynia oblej stygnącą galaretką i ostudź. Następnie ułóż w środku wiosenny wzór z warzyw – połóż gałązki natki pietruszki (ogonkiem do góry) i włóż jajka. Odlej troszkę galaretki. Zalej naczynie pozostałą stygnącą galaretką. Do boków naczynia przyklej szczypiorek lub inne zioła. Pozostaw do zastygnięcia. Gdy wierzch będzie tężeć, posyp go marchewką i groszkiem. Następnie ponownie zalej resztką galaretki. Gdyby odlana cześć galaretki stężała w międzyczasie, podgrzej ją do ponownego rozpuszczenia. Galaretkę w plastikowym naczyniu włóż do lodówki, aby dobrze zastygła. Przed podaniem opakowanie z galaretką zanurz na sekundę w gorącej wodzie – wtedy łatwiej odejdzie – następnie ułóż galaretę na półmisku i dodatkowo udekoruj.


Komentarze