Jajka faszerowane awokado i dżemem z chili

Jajka faszerowane awokado i dżemem z chili

  • 00:30
  • 10 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 5 jajek
    • 1/2 dojrzałego awokado
    • 1 łyżka jogurtu naturalnego
    • 4 zielone papryczki chili
    • 1/2 szkl. wody
    • 3 łyżki cukru
    • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
Maria Banach

Słowo od autora

Trudno wyobrazić sobie wielkanocny posiłek bez jajek! Dlatego także przy podwieczorku nie może ich zabraknąć. Faszerowane połówki jajek ze słodko-pikantnym dżemem z chili z pewnością zaskoczą gości.

Autor: Maria Banach, gruszkazfartuszka.pl

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Przestudzone jajka obieramy, przekrawamy na pół. Z połówek jajek wyjmujemy żółtka, przekładamy je do malaksera.

Awokado obieramy, kroimy w kostkę i razem z jogurtem dodajemy do żółtek. Miksujemy, aż do uzyskania jednolitej pasty. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Papryczki chili kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do rondelka (jeśli lubicie ostrzejsze smaki, możecie dodać także pestki). Dodajemy wodę, cukier, tymianek oraz szczyptę soli. Gotujemy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż woda wyparuje, a w rondelku zostanie „dżem” z chili.

Do połówek jajek nakładamy najpierw farsz z żółtek i awokado, a następnie dekorujemy wierzch dżemem z chili.


Komentarze