Jajka faszerowane po polsku

Jajka faszerowane po polsku

  • 01:15
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 6 ugotowanych jaj
    • 30 g suszonych grzybów
    • 2 łyżki chrzanu
    • surowe żółtko
    • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
    • 1 łyżka oleju
    • 3 łyżki masła
    • tarta bułka
    • sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Umyte grzyby zalać niewielką ilością przegotowanej wody i zostawić na noc. Następnego dnia ugotować. Ugotowane jajka (w skorupkach) ostrym nożem przeciąć wzdłuż na pół; wyjąć białka i żółtka. Razem z osączonymi grzybami przepuścić przez maszynkę (lub można drobno posiekać). Otrzymaną masę utrzeć z masłem, chrzanem, natką, solą, pieprzem i surowym żółtkiem. Farszem nadziać skorupki, następnie posypać bułką tarta. Na patelni mocno rozgrzać olej, ułożyć połówki jaj (farszem do dołu) i usmażyć. Podawać na gorąco lub na zimno.


Komentarze