
Jajka faszerowane szpinakiem
- 00:40
- 1 porcja
- Bardzo prosty
Składniki
- 8 dużych jajek
- 200 g szpinaku mrożonego drobno zmielonego lub posiekanego
- garść pokrojonych drobno migdałów
- 1/2 kostki sera twarogowego śmietankowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- świeża rzeżucha
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- majonez
- sałata do dekoracji
- Sposób przygotowania
- Produkty
Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy całe ze skorupek. Należy odkroić wierzch jajka na wysokości 1/3 wysokości. Wydrążamy delikatnie żółtka. Rozmrożony szpinak dusimy na oliwie z oliwek, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy masę z ognia dodajemy pokruszone żółtko, migdały i rozgnieciony ser twarogowy. Dokładnie mieszamy. Masę delikatnie wkładamy do wydrążonych białek, formujemy kopiec ponad krawędź białka. Wierzch zielonego kopca dekorujemy majonezem i rzeżuchą. Jaja ustawiamy na sałacie; możemy podciąć delikatnie białka u dołu by jaja stały stabilnie.