Jajka faszerowane szpinakiem

Jajka faszerowane szpinakiem

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 8 dużych jajek
    • 200 g szpinaku mrożonego drobno zmielonego lub posiekanego
    • garść pokrojonych drobno migdałów
    • 1/2 kostki sera twarogowego śmietankowego
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • świeża rzeżucha
    • gałka muszkatołowa
    • sól, pieprz
    • majonez
    • sałata do dekoracji
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy całe ze skorupek. Należy odkroić wierzch jajka na wysokości 1/3 wysokości. Wydrążamy delikatnie żółtka. Rozmrożony szpinak dusimy na oliwie z oliwek, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy masę z ognia dodajemy pokruszone żółtko, migdały i rozgnieciony ser twarogowy. Dokładnie mieszamy. Masę delikatnie wkładamy do wydrążonych białek, formujemy kopiec ponad krawędź białka. Wierzch zielonego kopca dekorujemy majonezem i rzeżuchą. Jaja ustawiamy na sałacie; możemy podciąć delikatnie białka u dołu by jaja stały stabilnie.


Komentarze