Jajka po lyońsku

Jajka po lyońsku

  • 01:00
  • 4 porcje
  • 623 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 9 jajek 5
    • średnich cebul
    • 125 g masła
    • 5 łyżek mąki
    • 800 ml mleka 
    • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
    • sól świeżo zmielony czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Jajka gotujemy na twardo (nie przegotowujemy, by wokół żółtek nie utworzyły się sine obwódki), obieramy, ostudzone kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki.

2

Cebulę wkładamy do naczynia z wrzątkiem, blanszujemy PORADA KONTEKSTOWA - BLANSZOWANIE  przez 5 min, odcedzamy.

3

Wkładamy cebulę do rondla, trzymamy przez chwilę na małym ogniu, by odparowała reszta wody, dodajemy masło i często mieszając dusimy na wolnym ogniu, aż cebula ściemnieje, lecz się nie zrumieni.

4

Wsypujemy mąkę, mieszając robimy lekko rumianą zasmażkę, cały czas mieszając stopniowo wlewamy mleko, by nie powstały grudki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszając gotujemy na małym ogniu ok. 15 min.

5

Żaroodporne naczynie wykładamy połową sosu, układamy na tym plasterki jajek, polewamy resztą sosu i wkładamy na 10 min do gorącego piekarnika, podajemy.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze