Jajka w kokilkach ze szpinakiem, boczkiem i gorgonzolą

Jajka w kokilkach ze szpinakiem, boczkiem i gorgonzolą

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 8 jajek
    • 150–200 g świeżego szpinaku
    • 50 g boczku lub szynki długo dojrzewającej
    • 100 g gorgonzoli
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka oleju 
    • świeże zioła, np. rozmaryn, tymianek
    • świeżo mielony pieprz 
    • sól (opcjonalnie)
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij drobno pokrojony czosnek. Dodaj szpinak, wcześniej dokładnie opłukany. Duś do odparowania wody, a następnie wystudź.

Na dno kokilek połóż pokrojony w drobną kostkę boczek (odrobinę zostaw do posypania wierzchu). Następnie wyłóż po 1 łyżce szpinaku i wbij ostrożnie po 2 jajka. Na wierzchu rozkrusz ser i posyp resztą boczku. Całość dopraw solą i pieprzem oraz ziołami.

Przekąski wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekaj przez 14–18 min do momentu ścięcia białka. Podawaj ciepłe w kokilkach.


Komentarze