Jajka w koszulkach ze szpinakiem

Jajka w koszulkach ze szpinakiem

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 8 jajek
    • 2 łyżki białego octu winnego lub owocowego
    • 1 kg świeżego szpinaku
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżeczki mąki
    • 2 ząbki czosnku
    • 200 ml mleka
    • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Odcinamy szpinakowi ogonki, płuczemy listki w kilku wodach, wkładamy do osolonego wrzątku, gotujemy kilka minut, odcedzamy, przelewając na sicie zimną wodą. Odciskamy ugotowany szpinak, niezbyt drobno go siekamy.

2

W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek i mąkę, robimy jasną zasmażkę.

3

Mieszając, wlewamy mleko.

4

Dodajemy szpinak, mieszając zagotowujemy, doprawiając solą i gałką muszkatołową.

5

W szerokim płaskim rondlu zagotowujemy wodę, lekko solimy i wlewamy ocet, z małej wysokości wlewamy wybite wcześniej do miseczek jajka, łyżką cedzakową nadajemy białkom owalny kształt, po 2-3 min, gdy białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne, wyjmujemy jajka łyżką cedzakową, układamy na talerzach z rozłożonym szpinakiem, podajemy.


Komentarze