Jajka w sosie koperkowym

Jajka w sosie koperkowym

  • 00:20
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 jajka
    • pęczek koperku
    • 1/2 l wody
    • 1/4 kostki masła
    • 1 kostka rosołowa
    • 100 ml kwaśnej śmietany
    • 1 łyżka mąki
    • przyprawy: pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Jajka ugotuj na twardo przez 5 min. Następnie zalej je zimną wodą, aby przestudzić i obierz ze skorupki. Jajka przekrój na połówki. W garnuszku zagotuj wodę z kostką rosołową, dodaj masło i posiekany drobno koperek. Mąkę wymieszaj ze śmietaną, dodaj troszkę zimnej wody i rozpuść z kilkoma łyżkami ciepłego wywaru. Rozpuszczone masło zdejmij z ognia, przestudź i zalej śmietaną z mąką, dopraw pieprzem – dobrze wymieszaj. Ponownie postaw na wolnym ogniu i ciągle mieszając, gotuj aż sos stanie się gęsty. Połówki jajek ułóż na talerzu i polej gorącym sosem.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze