Jajka zapiekane z boczkiem i papryką

Jajka zapiekane z boczkiem i papryką

  • 00:40
  • 3 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g cienkich plastrów surowego boczku
    • 3 jajka
    • 50 g startego żółtego sera
    • 1/2 strąka czerwonej papryki
    • 1/4 białej cebuli
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka przecieru pomidorowego
    • 20 ml oliwy z oliwek
    • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Paprykę zmiksuj z przecierem pomidorowym, cebulą, czosnkiem i pieprzem cayenne, zostawiając kilka małych kawałków w całości. Powstałą pastę dopraw solą i pieprzem.

2

Foremki wysmaruj oliwą z oliwek i wyłóż plasterkami boczku.
 

3

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Na dno wyłożonych boczkiem foremek połóż po półtorej łyżeczki pasty paprykowej i wbij na to jajko, uważając by nie rozbić żółtka. Dołóż z boku kawałki surowej papryki i posyp wierzch startym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 minut.


Komentarze