Jajko sadzone, młode ziemniaki i mizeria

Jajko sadzone, młode ziemniaki i mizeria

  • 00:30
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 500 g ziemniaków (najlepiej młodych lub potatków)
    • 1 łyżka masła
    • 4 jaja
    • 100 ml śmietany
    • 6 ogórków gruntowych
    • pęczek koperku
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oliwy
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Do gotującej się wody dodaj 1 łyżkę masła, sól do smaku i umyte, nieobrane ziemniaki. Gotuj ziemniaki w skorupkach przez ok. 20-25 min.

Zrób mizerię: ogórki umyj, obierz ze skórki i przekrój wzdłuż, a następnie potnij w półplasterki. Dodaj cebulkę pokrojoną w talarki i posiekany koperek. Wymieszaj ze śmietaną, solą i pieprzem.

Usmaż jajko: rozbij jajko na ciepły, nie gorący olej, posól, popieprz i smaż przez ok. 1 min.

Ugotowane ziemniaki posyp drobno posiekanym koperkiem. Podawaj z jajkiem sadzonym i mizerią.


Komentarze