Jajko w bułce z kolorową sałatką

Jajko w bułce z kolorową sałatką

  • 00:25
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 bułki grahamki
    • 2 duże jajka
    • 1 łyżeczka masła
    • przyprawy: sól, pieprz do smaku

    Sałatka:

    • 100 g sałaty rzymskiej
    • 1/2 średniego ogórka
    • 100 g pomidorków koktajlowych
    • 1/2 małej czerwonej cebuli
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Rozgrzej piekarnik do 190°C. W bułkach odkrój z góry płaskie piętki. Z pozostałych spodów wybierz trochę miękkiego środka. Posmaruj spody od środka masłem i wbij do nich jajka. Dopraw solą, pieprzem i wstaw do piekarnika. Odkrojone piętki połóż obok piekących się bułek.

W tym czasie przygotuj sałatkę. Sałatę umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Pomidorki, ogórka i cebulę pokrój na plasterki. Wymieszaj składniki i skrop oliwą oraz sokiem z cytryny.

Kiedy białko piekącego się jajka zetnie się (tzn. z przezroczystego stanie się białe), potrawa jest gotowa. Wyciągnij bułki z piekarnika i podaj na gorąco z sałatką.


Komentarze