Jajko w koszulce na sałatce z zielonych szparagów

Jajko w koszulce na sałatce z zielonych szparagów

  • 00:30
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 pęczki zielonych szparag
    • 100 g pomidorków koktajlowych kolorowych
    • 2 cebulka młoda
    • 2 gałązki natki pietruszki
    • 1 pęczek rzodkiewki
    • 50 ml oliwy 
    • 1/2 cytryny
    • 4 jajka
    • 4 łyżki octu estragonowego
    • przyprawy: sól, cukier, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Szparagi umyj i obierz od połowy do podstawy z łykowatej skórki. 

W szerokim rondlu zagotuj ok. 1,5 l wody i przypraw 1 łyżeczką soli i cukru. Do wody włóż delikatnie szparagi i gotuj powoli przez ok. 5 minut. Następnie wyjmij na szerokie sito kuchenne i przelej zimną wodą, by szparagi zachowały zieloną barwę. Z rzodkiewek odetnij zielone listki i korzonki, następnie umyj. Pokrój je w plasterki i przełóż do miski. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Cebulki pokrój na kawałki pod kątem, aby dekoracyjnie wyglądały. Dodaj do miski. 

Natkę pietruszki posiekaj i wsyp do sałatki. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wymieszaj i dopiero wlej oliwę z oliwek. Sałatkę odstaw do lodówki.  

W szerokim i wysokim garnku przygotuj wodę – ok. 2 l, przypraw solą i octem estragonowym. Jak tylko się zagotuje, to zmniejsz ogień. Jajko rozbij do chochelki kuchennej i powoli wlej do wrzątku. Lekko zamieszaj wodę, aby białko jaja mogło całe otulić żółtko. Wlej pozostałe jajka z chochelki i wszystkie gotuj jeszcze przez 2 minuty. Jeśli nie masz wprawy w gotowaniu jajek w koszulkach, przygotuj każde jajko osobno, aby mieć gwarancję, że każde będzie dobrze ugotowane – ścięte białko, a płynne żółtka. Jajka przełóż na talerz. 

Szparagi ułóż na półmisku a na środek nałóż sałatkę z pomidorów i rzodkiewki. Jajka w koszulce postaraj się ułożyć na wierzchu sałatki, wtedy całe danie będzie prezentować się dekoracyjnie. Można jeszcze dekorować listkami natki i kropelkami oliwy z oliwek.


Komentarze