Jesienne owoce pod kruszonką

Jesienne owoce pod kruszonką

  • 01:00
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 3 twarde gruszki
    • 2 czerwone jabłka
    • 4 śliwki
    • 100 g suszonej żurawiny
    • 1 łyżeczka masła
    • sok z 1/2 cytryny
    • 1/2 łyżki cukru

    Kruszonka:

    • 100 g zimnego masła
    • 100 g mielonych migdałów ze skórką
    • 100 g mąki pszennej
    • 100 g cukru
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Umyj i osusz owoce. Piekarnik nastaw na 180°.  Gruszki obierz i razem z nieobranymi jabłkami pokrój w ósemki. Wymieszaj pokrojone jabłka i gruszki z sokiem z cytryny i ułóż na dnie wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. 

2

Śliwki wypestkuj, pokrój na kawałki razem z suszoną żurawiną dołóż do owoców w naczyniu.

3

Przygotuj kruszonkę: masło, migdały, mąkę i cukier utrzyj w palcach i następnie wyłóż na owoce. Wstaw naczynie z owocami do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 45 minut. Podawaj z jogurtem. 

Pyrex

Komentarze