Jesienne warzywa z tartym parmezanem aromatyzowane wędzonym boczkiem

Jesienne warzywa z tartym parmezanem aromatyzowane wędzonym boczkiem

  • 00:35
  • 6 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • ​1/2 cukinii
    • 1/2 bakłażana
    • 50 g boczku wędzonego
    • 50 g selera
    • 100 g marchewki
    • 50 g pietruszki
    • 50 g pora (zielona część)
    • 1/2 puszki gotowanej ciecierzycy
    • 30 ml oliwy z oliwek
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 50 g krojonych pomidorów bez skórki
    • 1 l bulionu drobiowego
    • 2 gałązki tymianku
    • 1 liść laurowy
    • 4 gałązki bazylii
    • 50 g płatków parmezanu
    • przyprawy: sól, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Warzywa obierz i pokrój w podobną kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Boczek wędzony PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE pokrój w paski. W garnku podgrzej oliwę, wsyp boczek i podsmaż aż do zrumienienia. Dodaj cebulę i czosnek – lekko podsmaż. Dołóż marchew, seler i pietruszkę – podsmaż lekko. Pora przekrój na pół, a następnie w paski i dodaj do smażonych warzyw. Dodaj cukinię i bakłażana. Włóż tymianek, liść laurowy i przypraw solą oraz pieprzem. Następnie dodaj pomidory krojone w kostkę i wlej bulion.

Ciecierzycę odsącz na sitku i dodaj do warzyw. Gotuj wszystkie warzywa przez ok. 20 min aż zmiękną. Na koniec dodaj poszarpane liście bazylii. Warzywa przełóż do miseczek i obsyp serem parmezan.


Komentarze