Jogurtowy chlebek z brzoskwiniami

Jogurtowy chlebek z brzoskwiniami

  • 01:20
  • 16 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 200 g jogurtu naturalnego
    • 450 g mąki pełnoziarnistej 
    • 100 g cukru brązowego
    • 1/4 laski wanilii
    • 1/4 łyżki soli 
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
    • 3 jajka 
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 150 ml oleju słonecznikowego 
    • 200 g brzoskwiń 
    • 1 łyżeczka cynamonu 
    • 2 łyżki słonecznika łuskanego
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Do szerokiej miski wbij całe jajka, dodaj olej, cukier, sól i wymieszaj. Wanilię przekrój na pół i wydąż aromatyczne pestki, następnie dodaj do masy jajecznej. Wsyp teraz mąkę, proszek do pieczenia i wlej jogurt. Wszystko wymieszaj na gładkie ciasto. Powinno być dość zwarte.  

Brzoskwinie umyj i pokrój w kostkę. Wymieszaj z łyżką mąki pszennej i cynamonem. Przełóż do ciasta i wymieszaj. Przygotuj foremkę do chleba. Wyłóż papierem do pieczenia, jeśli nie jesteś pewien czy chleb po upieczeniu wyjdzie z formy. Nałóż ciasto do formy i wyrównaj wierzch łyżką (możesz lekko moczyć łyżkę w wodzie, aby łatwiej rozsmarować po wierzchu). Posyp z wierzchu słonecznikiem i wstaw do pieczenia do temp. 180˚ na 1 godzinę. Chlebek powinien ładnie wyrosnąć i po tym czasie być zrumieniony. Upieczony wyjmij z piekarnika. Jak tylko ostygnie, pokrój na kromki i podawaj ze świeżym masłem. 


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze