Kabaczki faszerowane

Kabaczki faszerowane

  • 00:20
  • 2 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kabaczek 
    • 2 pomidory 
    • 1 cebula 
    • 70 ml oliwy 
    • 3 gałązki bazylii 
    • 3 gałązki natki pietruszki 
    • 50 g czarnych oliwek 
    • 40 g bułki tartej 
    • 1 ząbek czosnku 
    • przyprawy: sól morska, pieprz czarny
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Kabaczek umyj i przekrój na pół. Wydrąż łyżką kuchenną nasiona. Ułóż połówki kabaczków w naczyniu do pieczenia. Przypraw solą, świeżo mielonym pieprzem i polej oliwą (20 ml).
 

2

Umyj pomidory, a cebulę i czosnek obierz. Pokrój pomidory w kostkę i przełóż do miski. To samo zrób z cebulą i czosnkiem, a następnie dodaj do pomidorów. Oliwki czarne odsącz z zalewy i pokrój w kawałki. Je także dosyp do pomidorów. Całość przypraw solą i pieprzem. Pokrój natkę pietruszki i bazylię. Dodaj do farszu i wlej 25 ml oliwy. Wszystko wymieszaj.

3

Nałóż farsz do wydrążonych kabaczków bardzo obficie. Powinien aż tworzyć górkę. Następnie posyp wierzch bułką tartą i polej pozostałą oliwą.

4

Rozgrzej piekarnik do 220° i wstaw kabaczki do pieczenia na ok. 20 min. Warzywa powinny piec się w wysokiej temperaturze, aby woda w nich zawarta szybko odparowała, a one same były rumiane i chrupiące. Jak tylko bułka się zrumieni, a kabaczek będzie miękki, wyjmij formę z pieca. Przełóż na półmisek i udekoruj jeszcze natką pietruszki oraz listkami bazylii.


Komentarze