Kaczka duszona z grzybami

Kaczka duszona z grzybami

  • 02:30
  • 6 porcji
  • 1028 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kaczka
    • 1 łyżka oleju
    • 1 łyżka masła
    • 100 ml słodkiego sherry lub madery
    • 1 cebula
    • 500 g prawdziwków lub podgrzybków (poza sezonem mrożonych)
    • 100 ml kwaśnej śmietany
    • 1 pęczek natki pietruszki 
    • sól pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Kaczkę dzielimy na 6 części, nacieramy solą i pieprzem, obsmażamy ze wszystkich stron na oleju, rumieniąc.

2

Przekładamy do rondla, podlewamy winem i odrobiną wody, dusimy PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE pod przykryciem ok. 2 godz. na wolnym ogniu, w razie potrzeby podlewając jeszcze nieco wodą. Ostudzoną kaczkę obieramy z kości, z sosu spod kaczki usuwamy nadmiar tłuszczu.

3

W osobnym naczyniu rozgrzewamy masło, szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy pokrojone w plastry grzyby, wlewamy odtłuszczony sos spod kaczki i dusimy na małym ogniu ok. 10 min.

4

Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i śmietanę, zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wkładamy kawałki kaczki, podgrzewamy, podajemy np. z kluseczkami.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze