Kaczka po poznańsku

Kaczka po poznańsku

  • 00:45
  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

    • świeża kaczka
    • 4 winne jabłka (szara reneta, ligol)
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka suszonego majeranku
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Czosnek rozcieramy z solą.

2

Dokładnie nacieramy kaczkę z zewnątrz i w środku solą z czosnkiem i majerankiem. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.

3

Obieramy jabłka, kroimy w ćwiartki, nadziewamy nimi kaczkę. Spinamy tuszkę wykałaczkami.

4

Wkładamy ptaka do brytfanki biustem do góry, podlewamy odrobiną wody, przykrywamy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C, pieczemy do miękkości i zrumienienia, licząc po 20 min na każde 500 g kaczki.

5

Podlewamy kilka razy powstałym w brytfance sosem. Podajemy z gotowanymi na parze PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA PARZE drożdżowymi pyzami i duszoną modrą kapustą.


Produkty polecane przez Roberta Makłowicza: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze