Kaczka po staropolsku faszerowana wątróbkami i jabłkami

Kaczka po staropolsku faszerowana wątróbkami i jabłkami

  • 03:15
  • 5 porcji
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kaczka (ok. 2 kg)
    • 5 jabłek szara reneta
    • 300 g wątróbek drobiowych
    • 2 szalotki
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 łyżka oleju
    • przyprawy: majeranek, sól, pieprz

    Dodatkowo:

    • 250 ml śmietany kremówki
    • 1–2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Obierz 3 jabłka, potnij na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Jabłka pokrój w kostkę i przełóż do miski.

2

Czosnek oraz szalotkę obierz i pokrój w kostkę, a następnie przełóż do jabłek.

3

Wątróbki oczyść i pokrój w kostkę. Dodaj do wcześniej pokrojonych składników.

4

Dodaj 3 łyżki majeranku, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu. Całość wymieszaj.

5

Oczyść kaczkę, nadziej ją przygotowanym farszem i zaszyj.

6

Natrzyj kaczkę solą, pieprzem oraz majerankiem.

7

Wlej do foremki 1 łyżkę oleju. Ułóż na nim kaczkę, dodaj pozostałe jabłka pokrojone w ćwiartki. Kaczkę piecz przez 2,5 godziny w 180°C.

8

Możesz też po wyciągnięciu dodać do sosu, który powstał w foremce, 250 ml śmietany kremówki. Sos zlej, zagotuj i przetrzyj przez sitko. Do zagęszczenia wykorzystaj mąkę ziemniaczaną.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze