Kaczka w miodzie z bakaliami

Kaczka w miodzie z bakaliami

  • 01:40
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 1 kaczka
    • 150 g miodu wielokwiatowego
    • 10 g czarnego pieprzu w ziarnach
    • szczypta kolendry
    • 10 ziaren kardamonu
    • 10 ziaren kawy
    • 4 ziaren jałowca
    • 2 duże, twarde jabłka
    • oliwa z oliwek, margaryna
    • 100 g rodzynek
    • 40 g orzechów włoskich
    • 1 duża szczypta cukru pudru
    • 1 duża szczypta cynamonu
    • 3 łyżki octu winnego
    • sól i pieprz
    • oliwa z oliwek
    • margaryna
    • 1,5 kg małych ziemniaków
    • czosnek
    • rozmaryn
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Natrzyj kaczkę od środka pieprzem i solą. Posmaruj kaczkę oliwą z oliwek i piecz ją przez 1,5 godz. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Co parę minut podlewaj kaczkę wyciekającym tłuszczem. Rozpuść miód na maleńkim ogniu. W moździerzu zmiażdż wszystkie ziarna i wymieszaj je z rozgrzanym miodem. Zdejmij całość z ognia i zostaw w ciepłym miejscu.

Obierz jabłka, usuń z nich gniazda nasienne i podziel każde na 6 równych części. Na patelni podgrzej łyżkę margaryny i smaż cząstki. Posól je i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wrzuć do jabłek rodzynki, orzechy, cynamon i cukier. Dodaj ocet i smaż, aż rodzynki będą miękkie.

Wyjmij blachę z kaczką i odlej tłuszcz. Posmaruj kaczkę miodem z przyprawami. Włóż kaczkę na tej samej blasze i piecz jeszcze 10 min, polewając ściekającym sosem. Przełóż upieczoną kaczkę do półmiska i obłóż jabłkami z bakaliami.

Do kaczki najlepiej smakują pieczone ziemniaki pokrojone w ćwiarteczki, posypane czosnkiem i rozmarynem. Smacznego!


Komentarze