Kaczka w pomarańczach

Kaczka w pomarańczach

  • 02:10
  • 4 porcje
  • 1075 kcal
  • Prosty

Składniki

    • ​1 kaczka (około 2 kg)
    • 4 pomarańcze
    • 1 łyżka masła
    • 6 łyżeczek cukru
    • 100 ml wody
    • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
    • 1 łyżka białego wytrawnego wina
    • 1 łyżka galaretki z czarnych porzeczek
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy

Słowo od autora

Jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej. O ile filety z kaczych piersi są we Francji przyrządzane tak, by mięso pozostało różowe w środku, to kaczka z pomarańczami musi być upieczona idealnie, by cudownie miękkie mięso niemal samo odchodziło od kości.

  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Kaczkę nacieramy solą i pieprzem, smarujemy miękkim masłem. Jedną pomarańczę dokładnie szorujemy, obieramy skórkę tak, by nie miała białych części. Wkładamy obraną skórkę do wnętrza kaczki. Kaczkę wkładamy do brytfanki, którą wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C. Po pół godzinie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy do miękkości (należy liczyć 25 minut na każde 500 g mięsa).

2

Po godzinie polewamy kaczkę sokiem wyciśniętym z dwóch pomarańczy. 

3

Pod koniec pieczenia do rondelka wsypujemy cukier, lekko skrapiamy wodą i stawiamy na ogniu. Gdy cukier się rozpuści i lekko zrumieni, wlewamy 100 ml wody, trzymamy kilka minut na małym ogniu, dodając pod koniec sok z cytryny, aż utworzy się syrop.

4

Upieczoną kaczkę dzielimy na kawałki, układamy na półmisku, wokół układamy plastry pozostałych, wcześniej obranych pomarańczy. Wstawiamy do ciepłego piekarnika.

Sos z brytfanki przelewamy do innego naczynia, odtłuszczamy, rozprowadzamy w nim mąkę ziemniaczaną i galaretkę porzeczkową, całość łączymy, mieszając.

5

Brytfankę stawiamy na ogniu, wlewamy wino i zagotowujemy, zdrapując pozostałości ze ścianek, częściowo odparowujemy. Wlewamy do tego sos spod kaczki, dodajemy syrop, wszystko zagotowujemy.

Przelewamy sos do sosjerki, podajemy wraz z kaczką i pomarańczami na półmisku.


Produkty polecane przez Roberta Makłowicza: zamów produkty w Tesco Ezakupy
Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze