
Kaczka w warzywach
- 06:05
- 1 porcja
- Bardzo prosty
Składniki
- kaczka
- 500 g kurczaka
- 1 kajzerka
- 150 g groszku
- 150 g pieczarek
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- olej
- 1 jajko
- przyprawy: sól pieprz majeranek
- Sposób przygotowania
- Produkty
Kaczkę należy oczyścić z kości, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, odstawić na 2-3 godziny. Kurczaka ugotować z marchewką, solą i pieprzem. Następnie kurczaka zmielić z namoczoną w wywarze kajzerką i wymieszać z surowym jajkiem. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju i przesmażyć z pieczarkami. Masę z kurczaka wymieszać dobrze z pieczarkami i groszkiem. Na koniec przyprawić do smaku. Gotowym farszem napełnić kaczkę, spiąć skórę i piec około 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 215 st.