Kaczka w winie z jabłkami

Kaczka w winie z jabłkami

  • 03:30
  • 4 porcje
  • 1585 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kaczka około 2,5 kg
    • 1 butelka (750 ml) czerwonego wytrawnego wina
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól

    Jabłka:

    • 500 g jabłek do pieczenia
    • 50 ml brandy
    • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżeczka brązowego cukru
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Oczyszczoną kaczkę nacieramy z zewnątrz i wewnątrz sola oraz pieprzem.

2

Przekładamy do brytfanki nasmarowanej oliwą, wlewamy wino, przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Pieczemy ok. 3 godziny, aż mięso będzie całkowicie miękkie.

3

Do brytfanki wkładamy pokrojone w ćwiartki jabłka, całość skrapiamy sokiem z cytryny, obkładamy wiórkami masła i podlewamy brandy. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem.

4

Kaczkę wyjmujemy z brytfanki, odstawiamy w ciepłe miejsce, a sos spod pieczenia zlewamy i odtłuszczamy, jeśli jest go dużo, redukujemy PORADA KONTEKSTOWA - REDUKOWANIE go na patelni.

5

Jabłka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy bez przykrycia przez 10 minut. Kaczkę kroimy na porcje, układamy na pieczonych jabłkach i polewamy sosem (lub serwujemy go osobno w sosjerce), podajemy.


Komentarze