Kaczka z gruszkami

Kaczka z gruszkami

  • 02:15
  • 3 porcje
  • 1700 kcal
  • Trudny

Składniki

    • 1 świeża kaczka
    • kilkanaście listków świeżej szałwii
    • 1 gałązka świeżego rozmarynu
    • 1 listek laurowy
    • 25 g masła
    • 500 g gruszek
    • szczypta cynamonu
    • świeżo zmielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Kaczkę wkładamy do dużego rondla, wlewamy tyle gorącej wody, by ją częściowo przykrywała. Dodajemy listek laurowy, rozmaryn i szałwię, solimy do smaku. Zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 1½ godziny.

2

Wyjmujemy kaczkę na deskę, obieramy ze skóry i kości. Mięso kroimy na kawałki, wkładamy znów do wywaru i gotujemy przez 15 minut, aż mięso wchłonie go w całości (po ugotowaniu kaczki w rondlu nie może zostać zbyt wiele wywaru, by mięso mogło go w całości wchłonąć).

3

Gruszki obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Na patelni lekko rozgrzewamy masło, wkładamy gruszki i dusimy PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE je ok. 5 minut, przewracając co kilka minut.

4

Posypujemy całość cynamonem, mieszamy i dodajemy do rondla z kaczką na 2-3 minuty.

5

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy mięso na wygrzany półmisek, na nie kładziemy gruszki, podajemy.


Komentarze