Kaczka z jabłkami

Kaczka z jabłkami

  • 02:00
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • 1 mrożona kaczka (ok. 2,5 kg)
    • 1 cebula
    • 5 jabłek
    • 2 łyżeczki majeranku
    • 4 ząbki czosnku
    • 4 łyżki masła
    • przyprawy: sól, pieprz

    Farsz:

    • 1 jajko
    • 1 łyżka masła
    • 1 cebula
    • 150 g bułki tartej
    • 100 g żurawiny
    • 1 łyżka natki pietruszki
    • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, goździków i białego pieprzu
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty

Przygotuj mięso: kaczkę rozmrażaj 24 godziny w lodówce. Na drugi dzień umyj ją zarówno z zewnątrz,  jak i w środku. Osusz za pomocą ręcznika papierowego i odetnij nadmiar tłuszczu. Następnie natrzyj kaczkę solą, majerankiem, pieprzem i roztartym czosnkiem. Tak przygotowaną zawiń w folię i pozostaw w marynacie na ok. 10 godz.

Przygotuj farsz: cebulę drobno pokrój i zeszklij na stopionym maśle. Dodaj do niej żurawinę, natkę pietruszki, tartą bułkę i przyprawy – dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj roztrzepane jajko i znów wymieszaj. Zestaw z ognia i ostudź. Obierz 2 jabłka, pokrój na ósemki i pozbaw je gniazd nasiennych.

Nadziewaj farszem: kaczkę zacznij zszywać igłą i nicią od strony szyi, zachowując kształt kaczki. Jednocześnie od strony kupra do środka kaczki nakładaj na przemian farsz z obranymi ze skóry, pokrojonymi jabłkami. Gdy skończysz nadziewać, zszyj także część kupra i podwiąż skrzydła za nogi, aby podnieść pierś kaczki. Skórę nakłuj gęsto widelcem. Piekarnik nagrzej do 200° i na ruszcie połóż kaczkę piersią do dołu. Pod spód podłóż blachę z wodą. Tłuszcz z mięsa będzie skapywał do blachy, a jednocześnie para wodna nawilży kaczkę.

Teraz stop masło (2 łyżki) w rondelku i polej kaczkę. Mięso piecz ok. 30 min aż się zarumieni. Następnie odwróć kaczkę piersią do góry i ponownie polej stopionym masłem (2 łyżki) i piecz kolejne 20 min do zarumienienia. Temperaturę zmniejsz do 180°. Kaczkę przełóż z rusztu na blachę. Pozostałe 3 jabłka, nie obierając ze skóry, pokrój na ćwiartki i obłóż nimi kaczkę. Tak przygotowane mięso piecz jeszcze ok. 1 godz. Po upieczeniu pozostaw kaczkę na 10 min w piekarniku z uchylonymi drzwiami.


Komentarze