Kaczka z sosem żurawinowym i warzywami

Kaczka z sosem żurawinowym i warzywami

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 filety kaczki ze skórą (o temperaturze pokojowej)
    • 1/2 kg ugotowanej brukselki
    • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
    • 1/2 szkl. żurawiny
    • 200 ml czerwonego wina półwytrawnego
    • 3/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • przyprawy: sól, pieprz
    • koperek
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Natnij skórę kaczki. Uważaj, by nie uszkodzić mięsa.

2

Natrzyj mięso solą i pieprzem.

3

Ułóż kaczkę na zimnej patelni skórą w dół. Smaż mięso 15 minut na średnim ogniu, do momentu wytopienia się tłuszczu i ładnego zbrązowienia skórki.

4

W międzyczasie zagotuj 3/4 wina i dodaj żurawinę.

5

Pozostałe wino wymieszaj z mąką i dodaj do sosu.

6

Odwróć piersi na drugą stronę i smaż kolejne 3 minuty.

7

Mięso przełóż do brytfanny skórą ku górze. Piecz w piekarniku w temp. 200°C przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnij mięso z piekarnika i odstaw na 5 minut, by mięso odpoczęło.

8

Ziemniaki i brukselkę dodaj do tłuszczu wytopionego z kaczki. Smaż do momentu, aż warzywa się zrumienią. 

9

Przed podaniem pokrój kaczkę i podawaj na warzywach posypanych koperkiem wraz z sosem żurawinowym.