Kaczka z wiśniami i wisniówką

Kaczka z wiśniami i wisniówką

  • 02:40
  • 6 porcji
  • Prosty

Składniki

    • ​kaczka
    • 1 łyżeczka cukru
    • 500 ml bulionu z drobiu
    • 50 ml nalewki wiśniowej
    • 100 ml kompotu z wiśni
    • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
    • kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • sól
    • świeżo mielony czarny pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Porady
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Kaczkę natrzyj z zewnątrz oraz wewnątrz solą i pieprzem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200˚ i piecz do miękkości, podlewając najpierw wodą, a potem sosem pozostałym z pieczenia.

2

W rondlu skarmelizuj cukier, zdejmij z ognia.

3

Dodaj połowę bulionu, dokładnie mieszając.

4

Dolej kompot, wiśniówkę, wino, resztę bulionu wymieszanego z mąką ziemniaczaną. Zagotuj, mieszając, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z upieczoną kaczką podzieloną na kawałki, przybierając wszystko wiśniami z kompotu.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze