Kaiserschnitzel sznycle cesarskie

Kaiserschnitzel sznycle cesarskie

  • 01:00
  • 1 porcja
  • 222 kcal
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 4 sznycle indycze
    • mąka do panierowania plus 1 łyżka mąki do sosu
    • 2 łyżki klarowanego masła
    • 100 ml bulionu wołowego (najlepiej domowego)
    • 1 łyżka kaparów
    • sok z 1 cytryny
    • skórka z 1 cytryny
    • 1 łyżka kwaśnej śmietany
    • 2 łyżki śmietany kremówki
    • pęczek szczypiorku
    • świeżo mielony czarny pieprz
    • sól
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty
Blogowy układ Kafelkowy układ
1

Mięso układamy na desce, delikatnie rozbijamy przez przezroczystą folię spożywczą, uważając, by nie zrobić dziur w sznyclach. 

2

Oprószamy solą i pieprzem, panierujemy w mące z jednej strony.

3

Sznycle smażymy na rozgrzanym klarowanym PORADA KONTEKSTOWA - KLAROWANIE maśle z obu stron na rumiano, począwszy od strony omączonej. Usmażone przekładamy w ciepłe miejsce. Na patelnię do masła spod smażenia wsypujemy łyżkę mąki, robimy lekko rumianą zasmażkę. Wlewamy bulion, zagotowujemy i przecedzamy do rondla przez drobne sitko. 

4

Do przecedzonego bulionu dodajemy posiekane kapary, sok z cytryny i startą cytrynową skórkę z uprzednio dokładnie wyszorowanej cytryny, dodajemy kwaśną śmietanę oraz kremówkę. Sos zagotowujemy.

5

Sznycle wkładamy na chwilę do sosu. Podajemy, posypawszy szczypiorkiem razem z ziemniakami purée.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze