Kakaowe muffinki z malinami i żurawiną

Kakaowe muffinki z malinami i żurawiną

  • 00:40
  • 1 porcja
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 2 szklanki mąki
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 6 łyżek cukru
    • 1 czubata łyżka kakao w proszku
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 jajko
    • 1 szklanka mleka
    • 1/2 szklanki oleju roślinnego
    • maliny (lub porzeczki)
    • suszona lub świeża żurawina
    • płatki migdałowe wedle uznania
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Składniki suche (mąka, proszek po pieczenia, cukier, sól) mieszamy ze sobą w jednej misce, a składniki mokre (jajko, mleko, olej) w drugiej. Łączymy zawartość obu misek, dodajemy kakao, dokładnie mieszamy łyżką. Dodajemy wedle uznania maliny lub porzeczki i żurawinę. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremek do muffinów. Dekorujemy płatkami migdałów. Pieczemy 15–20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stop. C. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.


Komentarze