Kalafior nadziewany mięsem

Kalafior nadziewany mięsem

  • 01:20
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • kalafior średniej wielkości
    • 30 dag mięsa (polędwiczka wieprzowa lub karkówka i pierś z kurczaka)
    • przyprawy do smaku: vegeta, pieprz, zielona natka pietruszki (drobno posiekana)
    • 1 jajko
    • masło
    • bułka tarta
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kalafior lekko obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Mięso mielimy, dodajemy jajko i przyprawy i łyżkę zielonej natki pietruszki (drobno posiekanej). Dokładnie wymieszać. Kalafior lekko przestudzony układamy na tacce, odwracamy różyczkami w dół i lekko je odchylając wpychamy delikatnie mięso.

Tak samo postępujemy po odwróceniu kalafiora, jednocześnie dociskamy go, aby wszystko do siebie przylegało.

Tak przygotowany kalafior kładziemy do brytfanki na papierze do pieczenia, podlewamy 2–3 łyżkami wody i wstawiamy do uprzednio nagranego do 180 stopni piekarnika.

Pieczemy ok. 40 min, kontrolując temp. Wierzch kalafiora powinien upiec się na kolor złocisty. Tak upieczony kalafior, kroimy w 3–4 cm plastry, układamy na półmisku na liściach sałaty, polewamy uprzednio roztopionym na patelni masłem z bułką tartą i posypujemy resztą posiekanej natki pietruszki. Podajemy go z małymi ziemniaczkami i np. brzoskwiniami z syropu.


Komentarze