Kalafior w sosie serowym

Kalafior w sosie serowym

  • 00:30
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 115 g żółtego sera – edamski lub gouda
    • 1 duży kalafior
    • 30 g masła
    • 30 g mąki
    • 300 ml mleka
    • po szczypcie soli i czarnego pieprzu
    • szczypta gałki muszkatołowej
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Zetrzyj ser na tarce. Obierz kalafiora z liści i wytnij rdzeń. Podziel resztę na cztery kawałki. Roztop masło na patelni na słabym ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj drewnianą łyżką, aż masa stanie się gładka.

Podgrzewaj mieszaninę na małym ogniu około minuty. Zdejmij patelnię z palnika i dodawaj po trochu mleka, cały czas mieszając. Postaw patelnię z powrotem na palniku. Podgrzewaj na małym ogniu przez 5–10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Zagotuj w dużym garnku wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody włóż kalafiora i gotuj, aż będzie miękki. Odlej kalafiora na durszlaku i postaw do ocieknięcia, po czym przełóż go do żaroodpornego półmiska.

Wsyp tarty ser do sosu, aby się roztopił. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kiedy ser się roztopi, polej sosem kalafiora i posyp z wierzchu resztą sera. Włącz grill.

Włóż półmisek z kalafiorem pod grilla na kilka minut, aż ser zacznie brązowieć i pojawią się na nim bąbelki. Smacznego!


Komentarze