Kalafior z pieczonym boczkiem i ziemniakami

Kalafior z pieczonym boczkiem i ziemniakami

  • 01:00
  • 4 porcje
  • Bardzo prosty

Składniki

    • 1 kalafior
    • 300 g boczku wędzonego w plastrach
    • 100 g masła
    • 1 kg ziemniaków młodych
    • 1/2szkl. bułki tartej
    • przyprawy: sól, pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kalafior oczyść z liści, opłucz w wodzie i ugotuj na parze PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA PARZE bez soli (ok. 15 min). Ziemniaki starannie oczyść i obgotuj ok. 15–20 minut w wodzie z solą. Następnie przestudź i pokrój w łódeczki. Piekarnik nagrzej do 220°. Ziemniaczki poukładaj na blasze wraz z plastrami boczku i zapiekaj około 10–15 minut. W tym czasie na patelni stop masło, dodaj bułkę tartą i smaż na wolnym ogniu, aż bułka lekko się zarumieni (ok. 5 min). Na talerz wyłóż ugotowanego kalafiora, obsyp bułką z masłem i obłóż pieczonymi ziemniaczkami z boczkiem. Podawaj z zieloną sałatą, z solą i pieprzem, skropioną oliwą i cytryną.


Pozostałe produkty wykorzystane w przepisie: zamów produkty w Tesco Ezakupy

Komentarze