Kalarepa faszerowana po polsku

Kalarepa faszerowana po polsku

  • 01:20
  • 1 porcja
  • Prosty

Składniki

    • 8 młodych kalarep
    • 2 łyżki ryżu
    • 1 łyżka mąki
    • 200 g wieprzowiny
    • 2 żółtka
    • 1 łyżka tłuszczu
    • sól
    • pieprz
zobacz wszystkie składniki zwiń składniki
Składniki możesz zamówić w Tesco Ezakupy
  • Sposób przygotowania
  • Produkty

Kalarepę umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, gotować ok. 15 minut, odcedzić, ściąć wierzchy na ok. 1/3 wysokości. Wydrążyć środki, posypać przyprawami.

Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, gotować 15 minut, odcedzić. Ugotowany ryż wymieszać ze zmielonym mięsem, żółtkami i posiekanym koperkiem.

Przygotowanym farszem nadziewać kalarepki, przykryć ściętymi przykrywkami, związać białą nitką, ułożyć w rondlu, polać rosołem i dusić do miękkości. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, dodać do potrawy pod koniec duszenia. Kalarepy podawać polane sosem.


Komentarze